הרקע- למה מנועי שינוי סוציוטכנולוגיים?
רשויות מקומיות וערים בכלל, מתמודדות עם אתגרים חברתיים, סביבתיים וכלכליים מורכבים וזאת בעידן של שינויים סוציו-טכנולוגיים עם סגנון חיים יומיומי המאופיין בקישוריות גבוהה ובקיומו של מרחב וירטואלי עשיר. דווקא בתוך הקונטקסט הזה ומתוך הניסיון המצטבר של חודשי הקורונה הארוכים העוברים עלינו נקשרת איכות החיים עם הצורך בנגישות נוחה של אנשים אל יעדים קרובים, בקיומו של מרחב ציבורי קרוב ומעשיר ועל תנועת הולכי הרגל. צורך זה רק ילך ויגבר כאתגר ניהולי, עיצובי ותכנוני, עם התמזגות מרחבי העבודה והצריכה עם מרחבי המגורים והקהילה, עם עליית טכנולוגיות העבודה מרחוק, עם שכלול שירותי האינטרנט ומערכי המשלוחים ועם שינויים בהרגלי התרבות והפנאי.
המטרה
מטרת ערכת היישום היא לפתח את זרימת האנשים במרחב ולנהלה במטרה להבטיח נגישות רציפה, נוחה ובטוחה במרחב הציבורי לאוכלוסיות מגוונות אל יעדיהם, ולהבטיח את מכלול המטרות של איכות חיים בדור הזה ולדורות וביניהן מטרות חברתיות, כלכליות, מטרות של קיימות ושל חוסן מקומי. כולל באירועי קיצון כגון שריפות, רעידות אדמה, אירועי אקלים קיצונים כדוגמת הצפות, ואירועים ביטחוניים. נגישות רציפה, נוחה ובטוחה תאפשר לרשות המקומית יכולת טובה וגמישה יותר בהתמודדות עם שינויים סוציו-טכנולוגיים צפויים ובלתי צפויים.
השיטה
הערכה תופעל בכמה שלבים:
א. איסוף נתונים על התשתית הפיזית, שימושי קרקע, מאפייני האוכלוסייה ותנועת האנשים במרחב המקומי הנבחר. כולל דגמי נגישות לתעסוקה, לקבלת שירותים לפנאי וכד' בשלל אמצעים.