רקע- למה קווים אדומים?
במצבים של אי וודאות גבוהה וריבוי אינטרסים, פרטים ויעדים, קשה להגדיר עתיד רצוי, וקשה עוד יותר להגיע להסכמה רחבה על עתיד רצוי לכולם. אפשר לעומת זאת, לגבש הסכמות רחבות לגבי מצבים לא רצויים. הקווים האדומים הם הסיפים מהם יש להתרחק כדי לא להגיע למצבים לא רצויים.
המטרה- למה חשוב להתוות את הקווים האדומים?
עצם ההתוויה של הקווים האדומים שמעמיד המקום, ההבנה וההכרה בקיומם האמיתי, מאפשרים לבנות בברור את מעטפת הבטחון שבתוכה ניתן ליצור את איכות החיים המקומית. בעולם המאופיין בשינויים מהירים ולא צפויים ההתרחקות מהקווים האדומים היא זו שנותנת מענה גמיש וקשוב לצרכים ולמאוויים של המקום תושביו ובאיו – היא אמצעי להבטיח את איכות החיים הרצויה כיום גם בעתיד, ובמיוחד בתכנון לטווח ארוך שאי הוודאות בו גבוהה.
השיטה- מה צריך לעשות כדי להתרחק ולהמנע מהקווים האדומים?
ההתרחקות וההימנעות מהגעה אל סיפי הקווים האדומים מחייבת פעולה נחושה ומודעת. תוצאותיה של פעולה כזו ניתנות למדידה, להערכה ולעדכון דינאמי.
לשם כך מציעה ערכת היישום ארבעה שלבים:
שלב ראשון – לזהות תחומים ונושאים שהשותפים בתהליך מציינים שקיים בהם חשש לכשל מנקודת מבט מקומית עבור פרטים וקהילות. לדוגמה- בתחומי בריאות הציבור, דיור, שוויוניות, חינוך ותרבות, עוני, הון חברתי, הון אנושי, הזדמנויות לדור הצעיר, בטחון אישי, איכות חיים של ילדים, תעסוקה, נטל על הדורות הבאים, רמות שירות ונגישות, משאבי מים, אקולוגיה, שטחים פתוחים ומורשת.